
 Valencian Championships 2025  
 Conditions of Play  

All games will be played to the Laws of Sport of Bowls - Crystal Mark Fourth Edition  
 

 Ladies & Men's 4 Bowl Singles and 4 Bowl Pairs, Mixed 4 bowls pairs, Mixed 3 Bowl Triples & Mixed 
2 bowl Fours. 

 Games to be played between 18th September and 1st October and players must be available for the 
whole of this period. 

 Venues: Benitachell Bowls Club and Bonalba Bowls Club. Please direct any queries relating either 
venue to both John Archer - Bonalbabowlscompetitions@gmail.com and Gerry Clark 
Matchsec.bbc1@gmail.com 

 Note: The venues for specific Disciplines will be decided once the number of entries are known 
and will be advised when the draw is published. 

 All competitors must be Federated. Any player who is changing clubs & wishes to play for the new 
club must have paid a minimum of their Club Membership Fee to their new club, and must have 
notified their change of club to the Federation Membership Secretary. Payment of full green fee 
membership must be made prior to commencement of the competition. 

 In team events all players at the time of entry must be members of the same club and have their 
Federation membership with that club. 

 All games will be played on a "Knockout" basis,  
 Pairs, Triples & Rinks : 18 Ends.  Singles: first to 21 shots. 
 Players are asked to be prompt and arrive at the venue 30 minutes prior to the scheduled start 

times.  Any player arriving more than 15 minutes after the start time, or re-scheduled start time of a 
game, will be disqualified.  

 1 trial end in each direction before each game as per Law 5.1 
 Visits to the Head: In singles matches visits to the head will be restricted according  to the Laws of 

the Sport Appendix 
 A.4.1.1 
 Time Wasting:  It is essential that all players understand that with the large programme of games 

their co-operation is required.  Therefore, if the officials consider any player is time wasting they 
may take any action they consider necessary to remedy the situation. 

 Dress Code:  
o Men & Ladies: Long tailored trousers or Bermuda length shorts.  Bowling skirts, skorts or 

tailored cut-offs may be worn by Ladies.  Shirts must have sleeves and a collar, Ladies may 
wear sleeveless tops providing they have a collar.   

o  Club Coloured bottoms and shirts, or whites may be worn.  In all team disciplines all 
members of the whole team must be similarly attired in the same colours. 

 Footwear: Must be smooth flat soled, designed for bowling. Sandals and open shoes must have a 
back-strap. 

 All composition bowls (see law 52.1.1) must bear a legible stamp which has an expiry date of 1985 
or later. 

 All bowls used in the competition up until the semi-finals must carry club stickers from the club 
through which the player has entered the competition.  For the singles discipline, if both players are 
from the same club, the first named player may be asked to use stickers provided by the controlling 
body.  All singles players must ensure they have sufficient club stickers to put back onto their bowls 
should this situation arise.  For semi-finals and finals, stickers will be provided by the controlling 
body.  At this point, should opposing teams have the same colour sticker, the first named team in 
the draw will have the choice of changing stickers.  Stickers must be adhered to the bowls in line 
with Law 52.1.8 



 In any game that becomes mathematically impossible to win the trailing team MUST concede. 
 Practice will be allowed at the Host-Venues at the stipulated times.  Once the Valencian 

Championships have commenced anyone practicing at any of the Host-venues will be disqualified.  
If a player or team that has not yet played is due to meet a player or team that has already played 
on the same day, the player or team that has not yet played can practise provided (a) the 
Controlling Body gives approval, (b) there is enough time available without delaying the 
competition, (c) the Controlling Body allocates the rink on which a player or team can practise 
(where possible they should allocate the same rink as the player or team have already played on.)  

 Players will NOT be allowed to play on the same rink on the same day. 
 Rinks to be used:  The Controlling Body can restrict the rinks to be used. 
 The team entered into the draw will be deemed to be the SUBSTANTIVE team, replacement players 

to the substantive team are allowed as follows:- 
 Pre-competition: Pairs 1 Replacement, Triples & Fours 2 Replacements. 
 Between Rounds: Pairs, Triples & Fours 1 Replacement only.  
 During every game there MUST be at least one of the original substantive team playing.  
 No replacement will be allowed in Singles. 
 Replacement players must fulfil the entry conditions above and cannot have already played in the 

same discipline, or have been a member of any substantive team in that discipline. 
A Substitute may be allowed in line with Laws 32.3, 32.4 and 32.5  
 
REPLACEMENT - is a change of player BEFORE the match has started and may play in any position, 
including Skip. 
SUBSTITUTE - is a change of player DURING the match but cannot Skip. 
 
 Changes to the substantive team pre-competition and between rounds are "Replacements" they 
are not "Substitutes".  Substitutes during a game who continue to play in the next round of the 
competition will then be regarded as a REPLACEMENT. 
 

 Where a player/team is found to be in default of the competition rules, they will be disqualified 
from the competition and the non-offending player/team in the previous match will progress to the 
next round. 
 

 Controlling Body: The Controlling Body at each venue will be defined as the following:- 
 

o The Co-ordinator at the venue, the duty umpire at the venue, and at least one member of 
the Championship Committee, who will be responsible for resolving any issues arising on 
the day. 
 

 POINTS NOT PROVIDED FOR: Any points not provided for in the above rules and conditions of play 
will be decided by the Championship Committee (or emergency Committee thereof) whose 
decision shall be final.   

 
13th June 2025 


